sobota, 27 kwietnia 2013

Czas na przerwę

Pin It Kiedy nie mamy czasu na robienie wykwintnego obiadu, możemy kupić kilogram ziemniaków i zrobić łężnie ziemniaczane nadziewane kapustą kiszoną.

Polecam - dobry sposób na szybki, tani obiad

Składniki na 4 łężnie:

  • ok. 70-80 dag ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (może być też pszenna)
  • 1 jajko
  • ok. 10 dag kapusty kiszonej 
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy (np. tymianek, majeranek, oregano)
  • bułka tarta


Ziemniaki gotujemy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy kapustę, przyprawiamy i dusimy na wolnym ogniu.

Uwaga! Kiszona kapusta zwiększa swoją objętość podczas duszenia, więc warto wziąć to pod uwagę podczas zakupów ;-)


W tym czasie ucieramy ugotowane ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy.

Formujemy cienki placek, na niego nakładamy kapustę, przykrywamy drugim cienkim plackiem i formujemy kotleta.

Obtaczamy w bułce tartej, smażymy z obu stron na małym ogniu przez parę minut. Podajemy gorące, prosto z patelni.


Doskonale smakują np. z sosem grzybowym, czy z pastą ajwar.


W ten sposób kotlety można nadziewać np. grzybami, pieczarkami, cukinią, cebulą, czy mięsem.



Smacznego!





2 komentarze:

Beata - Hungry for ideas pisze...

Jeszcze nigdy nie robiłam takich placków. Ale muszą być pyszne:)

Monika pisze...

Tak, zapewniam, że są! Ja nie wiem, jak mogłam bez nich żyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...